Freitag, 26. November 2010

ceska exkurze v berline

tato udalost, naprosto aktualni, si zaslouzi zvlastni pozornost-- a to proto, ze se v berline seslo mnoho odborniku z univerzity karlovy, kteri tu zazivali dest, vitr i snih, statecne se ale prodirali berlinskym velkomestem s odolnosti stredovekych rytiru (ti se take radi posilnovali vinem, treba i svarenym)--

musite uznat, ze zazit si to alespon chvilku, uzit si bieglovske prochazky, podebatovat o umeni - to sou veci, ktere si clovek nemuze ujit! a ze jsem na to sla rafinovane - v pondeli sem si jich nevsimala, v utery sem se potajmu setkala s malou skupinkou v bajecnem Fridriechsheinu v Jojo cafe a ve stredu prisla ta hlavni pecka!

PROHLIDKA MESTA S RICHARDEM!

po nekolika peripetiich, mezi ktere patrilo me zaspani, vyrizovani, nemoznost se skupine dovolat, premysleni, jestli nejit radeji se sbehlikama nakupovat na Alex, jsem se ke skupine pripojila - ANO, na onom slovutnem Potsdamerplatzu - tom, namesti, ktere berlinani neakceptuji, predbihaji se v tom, kdo rekne, ze je hnusnejsi a neprijemnejsi, tak na tom se prazska skupina rozplyvala blahem nad moderni architekturou-- a ja se jen potichu musela smat nad vzpominkami nad prohlidkou toho sameho mista pod vedenim nemeckym-- a nazorem zustavam uprostred, nejsem prece zadnej extramista. misto je to architektonicky zajimave, ale pro lidskou, potazmo berlinskou potrebu, ne uplne to prave orechove-- a porad nikdo netusi, co je to 'divny auticko' na tom baraku od renza piana - grrr. ale svarak v sony centre maj dobrej.


pak jsme se odebrali smerem k Holocaust Denkmalu - svarak tam maj taky dobrej. a pak k nasemu botschaftu architektu machoninovych - dokonce jsme se dokazali i vplizit dovnitr a uzit si typicke ceske zachody, starou ceskou lednicku-- a dobre, i zajimavy barevny interier. nase kroky vedly potom k obytne ctvrti, jejiz oznaceni jsem prave zapomnela, a kde mel byt dum od Prikryla, ktery jsme ale nenasli. snad kvuli pokrocile tme. A pak rovnou do Martin Gropius Bau - vystavu Laszla Moholy Nagyho - ktera byla perfektni. Hlavne fotky. Nadseni. Btw. dobrej clanek o tom v poslednim Museums Journalu. jen me nastvalo, ze vstupenka plati jen na jednu vystavu a ne do celyho muzea. na Soulage se zas budu muset vydat jindy. ACHJO.

obcerstveni v arkaden na potsdamerplatzu, kde sme nahodou objevili u cinskejch nudli pocetnou cast ceske vypravy - haha.

pak gemäldegalerie a vystavy Schrift als bild a Welt aus Schrift - pismenkovy posusnanicka .p a vasek ma katalog, ja to na nej prasknu - mozna proto, ze mirne zavidim.) hlavne jak si s nim bude uzivat - hmmmm..

no a samozrejme den zakoncen v Jojo cafe.
hm a domu sem dojela poslednim metrem - coz sem zjistila az na krumme lanke, kde uz zavirali vstup - bylo to teda tak tak, proste glück jako prase. a semafory v zehlendorfu jsou v jednu rano vypnuty. wow.

ZAVERECNY DEN--
bohuzel sem s nasi skupinkou neabsolvovala vylet do Potsdamu-- mozna dobre. snezilo. a byla zima. presto skoda. ale coz, uz jsem tam mela uzasnou prohlidku od Johanna. Kam by se Biegel hrabal-- misto toho sem si radsi dala zabavneho Parlere, predani klicu od galerie, cestou cteni textu o Delacroixovi a negaci linie, zapasenim s tim, jaky ma vyznam 'genuin', ktery pouziva kazdy kunsthistorik porad a porad, obedem doma a konecne--

Brücke museum s nasi partou a vystavou Ericha Heckela - zacinal slibne, skoncil uz hur-- mel pekny mrtvy kohouty, naky Badende a pak to s nim slo zkopce az k prapodivnejm maskacum neboli 'zdunene krajine'.. jedno z mala muzei v berline, co vypada jako klasicky muzeum, i s tim poradnym teppichem--

a pak louceni u autobusu s nasi vypravou, kdy me Biegl chtel pribrat do Prahy, protoze proste nepobral, ze sem s nima vubec neprijela a ani neodjizdim .D

tak a autobus je fuc-- chtelo by to par dni kulturniho klidu--


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen