Montag, 22. November 2010

pripad Berlin

za ctyri dny dva mesice zivota v tomhle neuveritelnym meste--

a teprve ted padlo rozhodnuti davat vedet o sobe vedet, sdilet zazitky, uchovavat tipy dalsim navstevnikum tohoto mesta a proste hlavne nedopustit, aby zdejsi zazitky upadly v zapomneni deravych pameti!

jen se toho za ty dva mesice stalo tolik, ze nevim, kde zacit-- asi tim, co se me tu nejvic tyka po celou dobu--
  1. Uni - konkretne FU Berlin - obrovskej komplex v Dahlemu na jihozapade Berlina. takhle velkou skolu sem este nevidela. maj hustej system navigacniho systemu v hlavni budove - v podstate na principu souradnic. skvelou menzu. a nespocet zahranicnich studentu - clovek si tu fakt nepripada jako vyjimka. mozna jen, ze sem tu jeste nepotkala nikoho, kdo by byl z ciziny a ve druhaku bakalare - to spis magistra. hodne zajimavej postreh - na prednasky tu chodi strasne moc DUCHODCU!! na nektery snad i vic nez studentu-- celkove sou tu proste duchodci neskutecne aktivni, cinorodi a neni vyjimkou potkavat je i v jednu rano v s-bahnu. vsichni samozrejme desne sik. no, k tematu uni se urcite jeste nekdy dostanu - mozna ted jeste rici, ze tu maj fakt husty predmety muj nejoblibenejsi fotka vs. malba - jejich vyvoj a vzajemne ovlivnovani (hm, zrovna misto psani tohohle bych mela cist nejakej text..) a treba chodim na seminar o parlerovic rodine, cha, ne ze by vetsina del nebyla prazska, ze?:)
  2. bydleni - Zehlendorf - U-bahn Krumme Lanke, na ktery me dohani k silenstvi jezdit, pze celou (ano, opravdu ne zrovna kratkou trasu) vzdy musim na kazde stanici poslouchat 'zug nach krumme lanke' a to dokaze byt v pozdnejsich hodinach ponekud otravne. takze radsi posledni dobou jezdim s-bahnem. no on si clovek nevybere, ani jedno neni med. jen to ma vyhodu, ze ve skole jsem za necelou pul hodku. v centru obvykle tak za hodku. (i kdyz v kontextu berlina je pouzivat obrat centrum ponekud zavadejici..) jo a bydlim ve ctvrti duchodcu a divokejch prasat mezi lesama, vilama a jezerama - v lete to asi nebude spatny - ve vilovem cinzaku (lepsi popis me nenapada) s drevenym schodistem se dvema milejma nemcema v utulnem pokojicku pod strechou. je to tam fajne, prijemny etc. 
  3. no a volny cas travim bud v u-bahnu nebo v galerii, kde mam praktikum - http://endosymbiotic-project.blogspot.com/ -- mala galerie, kde zrovna probiha 3-mesicni projekt pod vedenim dvou polskych kuratorek-- galerie to neni nijak zvlaste velka ani znama, ale rozhodne mi prinasi radost a zabavu a zkusenosti (ac bohuzel ne penize--) zrovna predevcirem jsme meli vernisaz a koncert za ucasti i velke navstevy z cech - danky a gab!!:)
  4. zbytek volnyho casu, ktereho uz opravdu moc nezbyva, nebot na uni jsem trikrat tejdne do osmi vecer (latina v nemcine, muhehe), ve stredu a sobotu v galerii -- no a tak muj jediny volny den je nedele, kdy clovek by nejradej jentak sedel a vubec nic nedelal-- ale zaroven jedinej den, kdy se dostanu na vystavy a poradne do mesta,takze se toho snazim vyuzivat-- a samozrejme vecery po hospodach s kamarady - ne ktere mam stesti, mezi me nejlepsi patri ti, ktere jsem potkala pred dvema lety cirou nahodou v praze na nadodce v popocafepetlu a od te doby s nimi udrzovala kontakt-- takze proste echtovni nemci a zadny erasmaci:) bane, erasmaci jsou tu taky fajn-- a taky dva cesi.. ale o kamaradech nekdy priste, azse jich to bude primo tykat.) 
tak to jen tak letem svetem mojim zivotem --
v blizke dobe se asi ozvu s tajnymi berlinskymi kulturnimi i barbarskymi tipy, par slovy o vylete do paderbornu a kolina a nakonec samozrejme o ceske delegaci z prahy!!
ted ale hopla do menzy was zu essen a pak hura v desti na prednasku - tu nejlepsi, co mame!! (ne ze bych ten text stihla precist--)

1 Kommentar:

  1. hele ten moholy-nagy to už asi nestihnu, to je naka dočasná jo??? to je můj oblíbenec

    AntwortenLöschen