Freitag, 14. Januar 2011

prvni novorocni krucky--

ok, tak uz se toho zase stalo tolik, ze nez to vsechno uspesne zapomenu, tak by to stalo za to zaznamenat, pze to vubec nebyly spatny veci!



  1. jeste by se sluselo zcela ex post zminit o nasem uzasnem Silvestru!! jako jiz minuly rok se odehraval u Danky na chate v Prichovicich (timto jeste jednou vrely dik za strechu nad hlavou!;)), v podobne sestave gymnazialnich pratel jako rok predesly, ale okoreneny o pritomnost pratel novych - berlinskych! Tedy heslem celeho pobytu bylo utuzovani cesko-nemeckych vztahu - ovsem v anglictine, coz zcela zamestnavalo nase mozkove bunky, zejmena pri hrani hry hadani zaludnych osobnosti s papirkama na cele (viz Hanebni pancharti)-- dle meho usudku je Indie v Africe a Ghandi ma Nobelovku, ok, mel to bejt Mandela. Nejvic snad ale zavarila postava jmenem "Leo Lipp" na Dancine cele-- Danka se totiz zahadnym zpusobem zacyklila a stale se vracela k otazce "Am I a sexsymbol?". Nemusim zduraznovat, jak asi znela odpoved podleho davu. Nebo behem jednoho kola dva Karlove Gottove? ci malem neuhodnutelny Tarzan? ano, presne tak, byla to velika legrace!
     Dalsim bodem zabavy casti osazenstva bylo lyzovani a bobovani, druhe zas bezkovani a vejletovani-- Probehl i tandemovy kurz lyzovani (timto vzdavam hold Alanovi jako talentovanemu uciteli a Leovi jako vnimavemu zakovi). a na silvestra rachejtle litaly, vsichni sme to prezili a snad tak, jak bylo na novy rok, tak bude po cely rok :)
  2. a pak nasledoval po jednom bajecnem dni v Praze, kdy byly obejity temer vsechny zasadni podniky (Nebe, Cerna Matka bozi, Tygr a dobre, i Hugo), navrat do Berlina. Cesta ubehla jako nic a opet nastal skolni  kolobeh. A do toho nehorazne uceni na prehled-- obrazky uz lezou krkem a vsude mozne, meni se nam prezentace a ja nevimco-- ostatni na to maj aspon klid, zkouskovy zejo, tady je to des a bes. Nazvy hruzostrasny, kostely podobny, co si budem povidat-- 
  3. ale probiha tu i spousta prijemnych veci, to zas ne ze ne. vlastne je to vic nez dobry. konecne stiham i nejakou kulturu-- 
  • Color fields v Deutsche Guggenheim - barvicky jen hraly, proste vesela vystava - nektery dila vypadaly jak povleceni, jiny jak tapety a treti zas jak koberec-- to neni mysleno hanlive, ale asociace byly zajimavy. taky tam byl pravej Rothko. a dilo, ktery nevedet, ze vzniklo v 70. letech ci nak tak, tak by clovek sazel na Photoshop. proste mile rozzareni sedivych cvachtavych zimnich berlinskych dni.
  • Pierre Soulage v Martin Gropius Bau -- pandan k predchozi vystave - tenhle pan je totiz znam jako malir cernych obrazu. a to doslova. k teto vystave lze dodat: PERFEKTNI - SKVOSTNY -  UZASNY -- cerna tu totiz neni jen cernou. Pomoci struktury malby, kombinaci s bilou etc. si hraje se svetlem - ve vysledku az tak, ze mate pocit, ze dila zari. Napadaly me asociace jako slunecni paprsky apod. Paradox? ne. pravda. Obrovska platna. vse zalozeno jen na tazich stetce. stetce, ktery se postupem casu promenil v poradnou stetku. a tahum postupne prestavalo platno stacit. v pozdejsich etapach expanduji do nekonecna. krasne by se tu dalo pouzit cliche "v jednoduchosti je krasa". pusobive byly cerne obrazy v cerne mistnosti - primo tam vynikaly. nebo obri polyptychony zavesene v prostoru. levitujici mezi nebem a zemi, teda pardon, mezi podlahou a stropem. ta vystava by byla dobra, i kdyby skoncila po druhym sale, ale tim, ze to melo pokracovani, ziskal pierre muj nesmirny obdiv-- z teto vystavy jsme odchazeli okouzleni, nadseni a pozitivne naladeni. ano, cerne obrazy.  VAROVANI: na fotkach to opravdu neni ono. nepredaji ani jedno procento reality. 



    4. a jeste jednou kultura - ctvrtecni architek-tour seminar se odehraval ve Stalinallee, dnesni Karl-Marx-Allee-- vice nez zajimave povidani, vystup az na strechu jednoho z komplexu. Palace pro delniky. Myslenka boulvaru s obchody. Pro delniky. cha. Zadna hospoda. jen luxus luxus a luxus. zadna parkovaci mista, i kdyz uz tenkrat se mnoho automobilu dalo predpokladat. nekdo to holt socialne nedomyslel. nefungovalo to, jak melo. nestala se dalsim centrem berlina. Kazdy dum vybaven vytahem, centralnim topenim, odpadkovou rourou (!!) a mluvitkem ke vchodu-- na tehdejsi dobu, padesata leta, luxus vybaveni. prvni byty dostaly ti, kteri pomahali urcity pocet hodin odklizet trosky predchozich domu po totalnim zniceni v 45. delnici. dnes tam bydli tedy same stare osazenstvo. to ale brzy vymre. byty jsou zadane a atraktivni. pozdeji dostavali prednost uz lide vzdelani, umelci etc. pomalu se obyvatelstvo meni. a zbourali pomnik stalina a sportovni halu. stalin ale nebyl tak dobrej jak ten nas. ale je tam kavarna, kde maj kus jeho kniru a ucho. celkem mel jen pet metru. dneska tam misto nej stoji hnusnej barak. zmatene zpravy, ale alespon zakladni predstava snad jasna. 

  • 5 . a posledni zpravou dneska jest - rysuje se moznost, ze budu mit praktikum v Ceskem centru v Berline-- dneska pohovor. vypada to nadejne. tedy mozna od puli unora. preklad textu do cj o jazzovem koncertu. snad jsem si nepustila fantazii moc na spacir. ale tak snad by me mohli chtit. muj vylepsenej zivotopis uz precijen neni jen o jedne spatne polozce. ale s touhle polozkou by byl zcela jiste jeste mnohem krasnejsi. co by clovek pro zkusenosti zadarmo neudelal-- musime poprit fakt, ze zadarmo ani kure nehrabe. 
    jinak uz se zacinaj hromadit terminy na zkousky etc. ale asi mi to dobrou naladu zkazit nedokaze. a par dni tu slunicko svitilo. vyhlidka na leto, na ktere se hromadi neskutecne moc planu frisbee pocinaje a cestovanim konce-- radsi zapomenme, ze uz druhej den prsi. 

    Keine Kommentare:

    Kommentar veröffentlichen