Dienstag, 22. März 2011

z normalniho breznoveho berlinskeho zivota --

uz je to zas peknej cas, co jste ode me slyseli pripsevky z normalniho zivota. Posledni dobou to tou prekypuje Teufelsbergem, ale to neni moje jedina napln zivota. v Berline to toziz prekypuje u uzasnou kulturou a spoustou dalsich bajovejch veci!

co se stalo tak ve zkratce? minule jsem se zminovala o volbach do predsednictva GFPS-CZ - tak ano, jsem tam a budu se hezky starat o stipendisty pristi rok! zaroven sem spadla do velkeho planovani projektu na pristi rok - to bude jeste mazec!

pak dalsi velkou zvesti jest, ze muj mily leo oslavil sve dalsi narozeniny - dobrou zpravou na tom jest, ze i presto stale jeste zustal dusi ditetem! :) musim si ted se svejma narozeninama taky pospisit a zas ho aspon trochu dohnat :D

s narozeninama se tady roztrh pytel - o par dni pozdeji totiz slavila ma spolubydlici Johanna - a to dokonce na koncerte, kde zpivala s kapelou Black Diamonds - pecka! Tomu rikam zpusob jak slavit narozky - stoupnout si na podium a zpivat! :)

Ten den o par hodin predtim ale probehla jina dulezita udalost - prvni cizojazycna prohlidka, ehm ceska, na Teufelsbergu, o ktere na tomto blogu jiz padlo vice zminek! pres me nachlazeni se zadarilo :)

jo a malem bych zapomnela, takova drobnost, co skoro ani nestoji za zminku---
BYL TU MAAAAAAAAAAAAAAJK!!!!! jo prej si to uzil. Nechal tu po sobe gumovy vajicko. a me stastnou a potesenou, ze tu byl :)
asi nemusim davat jako verejnou sotez otazku "uhodnete, kde je porizena fotka mikulase", ze? :)
mno, a zazili sme tady jednu naprosto uzasnou kulturni udalost, o tom vam musim vypravet.

zcela nahodou jsem zjistila, ze v Berline prave probiha festival moderni hudby maerzmusik a hnedle me upoutala jedno predstaveni - rekunstruovany film METROPOLIS za doprovodu nove slozene hudby Martina Matalona hrane Ensemble moderne - zivym orchestrem. jeste navic to bylo na Volksbühne, coz znamena ze jsem byli na jednom z nejznamejsich jevist berlina! jednoduse genialni kombinace vseho!!


film bez komentare spickovej. nejlepsi, kdyz se maria bala, jak silela. a celkove proste klasika. uzasny. a v kombinaci s onou moderni hudbou hranou zivym orchstrem?? DECHBEROUCI PECKA!! neda se to prevypravet - jenom zazit!
tady si o tom muzete precist vice...








a pak stoji za zminku tri vystavy prave probihajici v Berline:

zacnemez rovnou tou asi nejlepsi v Kulturforu
Feininger aus Harvard - Zeichnungen, Aquarelle und Fotografien 
Feininnger se narodil v USA, studoval a zil ale v nemecku, pozdeji do USA zas ve 30. letech emigroval. vsechno podle pravitka, zacinala legrace, kdyz jsme ho podezrivali, ze si ho na malovani zapomnel vzit. samy lodicky, vsude kde maloval, tak maloval lodicky. lodicky lodicky a lodicky. ve 20. letech se pripojil k Bauhausu, 37 emigroval do New Yorku, kde kapanek ztratil svoji pravitkovou obsesi. nejlepsi ale byly jeho fotky, ktere byly vystaveny vubec poprve. stejne jako ostatni clenove bauhausu se fotoaparatem nechal unest. zejmena genialni jsou fotky, kdy zaznamenaval budovy bauhausu, zejmnea vecer s rozsvicenymi okny. a dalsi nocni vyjevy, ktere pusobi az mystiky. proste genialni! tahle vystava me moc potesila.


dale hned naproti v Neue National Galerie malicka vystavka 
El Lissitzky
jen maly koutek vzdy poradany Kupferstichkabinettem uprostred stale expozice v Neue Nationalgalerie. Zejmena kresby k futuristicke opere "porazka slunce". Nejlepsi hlod byl, ze oponu k tomu namaloval K. Malewitch - cerny obdelnik. Hodne jasna inspirace architekturou.




a posledni jest v Martin-Gropius-Bau

KOMPASS - zeichnungen aus dem MOMA New York (the judith rothschild foundation - contenporary drawings collection)

kresby a hlavne kolaze zejmena z 60 a 70 let, ale i az do soucasnosti. spousta zvucnych jmen, ktera ale vetsinou z hlediska tohoto media nezname - john cage, baselitz, g. richter, donald judd, j. koons etc. a pak samozrejmne spoooousta dalsich. v urcitych castech vystavy byla dila serazena do houfu, vzdy dle vizualni ci tematicke podoby. dila ruznych lidi a z ruznych dob - zajimave na pozorovani podobnosti.

jo a byla sem tam v pondeli odpoledne a bylo tam straaaasnejch lidi, skoro jako az hodne moc na muj vkus.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen