Montag, 15. August 2011

bauhaus a velka jizda na inlajnech

no a konecne k poslednimu vikendu.. prvni zachvevy opravdoveho leta po dopsani 2 ze 3 seminarek do skoly. dvakrat za sebou vstavat pred sedmou rano. ale jo, jako stalo to za to. ta tedy, 


SOBOTA a nas vylet do Dessau za Bauhausem. 



Vzhledem k tomu, ze uz jsem byla ve Weimaru a zklamal me, ze to nebylo jooo to centrum Bauhausu jak ma byt, tak jsme se nak shodli, ze vlastne Dessau neni daleko od Berlina a ze si udelame vylet! 


po prijezdu do Dessau jsme vysli z nadrazi a tam ani zivacka.. jen roztomila a pritulna kocicka se tam prochazela po ceste. hnedle se nechala pochovat! jak duverive zviratko! 


a pak po kratke ceste zajimavym modernim kampusem jsme konecne dorazili k tomu zazraku! prave univerzite Bauhausu v Dessau, ktera tam presidlila z Weimaru na zelenou louku a cela budova plus dalsi pro ucitele byla postavena W. Gropiem. uz jen
ten napis Bauhaus nad vchodem stoji zato videt na vlastni oci!




na planu jsme meli dve prohlidky. jednu skrz budovu Uni a druhou do profesorskych domu. Zacali jsme tou na Uni - videli jsme divadelni sal, malickostmi (svetlem, barvami) vytvoreny nenapadny podprahovy navigacni system, vsechny mozny uzasny zidle a lampy, i luxusni prostory, ktere dostavali tehda k dispozici studenti. Vse krasne renovovane do puvodniho stavu a barevnosti. spoustu vychytavek a zejmena stinovych a barevnych her, kterymi budova hyri. vsude byly zname wassily chars, na kterych se smelo sedet, mohli jsme si ozkouset industrialni system otevirani oken a buhvico jeste. a taky jsme videli schodiste, podle ktereho vznikl znamy Schlemmeruv obraz student kracejicich po schodech v budove Bauhausu. jo a Bauhaus zacal s tim, vsechno psat malymi pismeny. Teige, teige, kdes to ukrad? :) 






Driv nez jsme prebehli na dali prohlidku, tak jsme se stylove obcerstvili v Bauhaus cafe a prohlidli si uzasny Bauhaus-knihkupectvi a nakoupili uzasny Bauhaus-plakaty. dalsi uzasna vyzdoba jinak uzasnyho bytu! 


a pak jsme jeli dal --- profesorske domy, dvojdomky navrzene opet gropiem, pulky vzdy temer identicke, jen o fous pootocene. podle barevnosti interieru rozlisitelne, kdo v nich bydlel.. schlemmer mel pastelovy barvy, kandinsky zlato-cerny a feininger ci moholy-nagy zas neco jinyho.. poazdy to pusobilo jako jinej dum. meli tam velky ateliery s velkejma oknama. skvost. jen to nedomysleli s topenim - okna moc netesnily a ustredni topeni prej nestihalo, tak si tam postavili kamna na drivi. chi chi. coje zajiamvy, ze si bauhaus potrpel na to, aby bylo pekne vsechno vydesignovany, tak zasadne koupelny a kohoutky umyvadel a tak byly vzdycky naprosto staromodni a vubec ne moderni. jinak domy krasne situovane ve stromove zahrade.. idylka. 








po tyhle prohlidce jsme zacali umirat hlady a vydali se do "mesta" najit neco k jidlu. neuspesne. v dessau se proste nenajite. ani kebab si nekoupite. tak sme se najedli v kaufhausu houskama a kefirem. taky to nebylo spatny. pak jsme padili zpet silne vychodackym mestem na vlak smerem Wörlitz - park. 











tady je o nem nak az moc informaci :) : http://de.wikipedia.org/wiki/W%C3%B6rlitzer_Park
bylo to tam pekny.. propleteny vodnima kanalama, pres ktery se jezdilo privozama, ktery se pohybovaly na lane a mechanicky se tocilo, a tak se pohybovalo. kazdej privoz 30 centu. taky tam bylo spousta zviratek a takovejch tech romantickejch stavbicek. no klasika. nechal to prej zridit nakej typek, co se jmenoval leopold i friedrich dohromady. 








odtud jsem se opet ritili krokem vlackem do dessau a pak zpet do berlina.. utahany jak kotatka plni pekneho kulturniho zazitku. 


vice fotek na: http://goo.gl/4gDPP




a dalsi den, v nedeli? 


nas nenapadlo nic lepsiho nez vstat pred sedmou, obleknout se do sportovniho, dojet na vlak a vlakem a busem dojet kus za berlin na krasne a DLOUHE cesty na inliny.. 
http://goo.gl/B1AZt ... 




pujcili jsme si v Kolzenburgu brusle a statecne vyrazili na cestu.. a vzhledem k tomu, ze animu brusle uplne nesedly, tak sme po "kratkem" useku (RK2) obratili zpet, vypustili andiho s isou na kratsi okruh a my, rozumej ja a ostatni tvrdi muzi - leo, johann a leo, jsme vyrazli na trasu vice nez 50 km (zelenou RK5), kterou sme mysleli, ze nikdy nedojedem do konce. upozorneni, ja na bruslich stala po treti v zivote. hihihihi. ale krajina byla krasna, poprve jsem se radovala, ze pomerne hodne placata, cesty byly poloprazdny, ke konci skoro prazdny a jelo se pomerne dobre.. cestou jsme se parkrat obcerstvili (asi dvakrat nebo trikrat).. asi v pulce trasy jsme z casovych duvodu uz uvazovali o tom, ze si zavolame bus a nechame se nejakj usek svezt.. ale nakonec jsme nasadili vrazedne tempo a poslednich asi 30 km jsme ujeli temer bez prestavky pekelnou rychlosti.. do cile jsme to zvladli jeste tak, ze sme se stihli najist a dat si pivo. a stihli sme v klidu autobus, ktery nas dovez na berlinsky vlak.. ale ze jsme byli zniceni! i ti tvrdi chlapi se sotva hejbali! ale to nemeni nic na tom, ze jsme na nase 63,65 km hrdi a ze mam prouzky na tele od chranicu a slunicku. poprve, co jsem se za tohle leto trochu opalila. a dneska? pohyb je opravdu narocna vec!! 
jo a ps. na trase je strasne moc cechu!!! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen