Freitag, 22. Juli 2011

AR: Brassai Brassai


Brassai Brassai: V atelieru & na ulici (Im Atelier & Auf der Straße)
27. května - 28. srpna 2011
Museum Berggruen, Sammlung Scharf-Gerstenberg
Berlín

V ateliérech fotil kamarády umělce a jejich díla, na ulici zvěčňoval grafitti pařížských ulic.


Charlottenburská muzea uspořádala dvojvýstavu maďarskému fotografovi Brassaimu, který spolu s André Kertészem a Henri Cartier-Bressonem patří mezi nejvýznamnější fotografy působící ve Francii v třicátých letech.
V museu Berggruen jsou Brassaiho fotografie integrovány do stávající sbírky. Brassai zachytil všechny umělce zastoupené ve sbírce Berggruen, kromě Paula Klee,v jejich ateliérech, přirozených prostředích. Na fotografiích tak můžeme vidět Matisse zabraného do tvorby ve svém ateliéru, Picassa pózujícího se svým dílem, Braqua při procházce na francouzském venkově či Giacomettiho modelujícího svoji ženu. Díky Brassaimu máme možnost nahlédnout pod pokličku, vstoupit do jednotlivých ateliérů a obdivovat i další díla, která nejsou přítomna v originále.
V protějším museu jsou představeny fotografie grafitti, které Brassai pořizoval při svých toulkách Paříží. Vykukují na nás různé potvůrky, čertíci, ženy a osudové nápisy, kterými se na pařížských zdech zvěčnili neznámí autoři. Pařížští duchové, na které si Brassai posvítil a v silném kontrastu ustálil. Výstavou se prolínají díla Jeana Dubuffeta, který se nechal inspirovat Brassaim zachycenými dětskými, naivními a primitivními stvořeními.
Expozice je doplněna o promítání Brassaiho filmu „Tant qu’il y aura des betes“, který v roce 1956 získal ocenění v Cannes za nejoriginálnější film. Zachycuje dovádění zvířat, jejich pohyby a zábavné chování, které ještě akcentuje dobovými filmovými efekty.
Díky této dvojvýstavě se nám Brassai představí i z dalších úhlů než jen jako fotograf noční Paříže, jak je často označován. Najednou je to Brassai v kruhu přátel, Brassai dokumentátor, Brassai tvůrce filmu, Brassai fascinován pouliční tvorbou, Brassai jako inspirace pro další umělce.

jeste vice treba na: http://www.museumsportal-berlin.de/startseiteninhalte/ausstellungen/fotografien-von-brassai.html


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen