Freitag, 22. Juli 2011

viel los nicht nur in berlin..

 hlasim opet znamky zivota.. tentokrat vice na blogu nez v realnem zivote, nebot prave funguju pod heslem "kotzen ist zum kotzen".. aneb krasny letni den . nastesti destivy.

ale k vypraveni je toho vic nez dost.. zacnu posledni velkou udalosti. byla tu na navsteve Danka s Honzou a uzivali jsme si kulturou nabuseny program!
prvni spolecny den jsme vyjeli hnedle na vesnici - do Potsdamu! Prohlidku jsme zacali letnima zameckama u Glienecker Brücke, kter udajne stavel Schinkel. ale momentalne se mi tento fakt nedari vygooglovat.. ale rikal to kdysi davno Johann, tomu by se melo verit!
prekrocili jsme glienecker Brücke, kde si za studene valky predavali agenty.. specialitou toho mostu je, ze hranice vedla primo uprostred a nasledem toho, byvala kazda pulka jinak zelena. vice na http://www.glienicker-bruecke.de/

ale mnohem vetsim zazitkem byla nenapadna vila Schöningen, oficialne nemecko-nemecke muzeum (kvuli jiz zminovanemu Glienecker Brücke), ale mimojine i vila, kde je prezentovano moderni umeni.. nedavno tam probehla vystama Anselma Kiefra a my jsme tam videli ranna dila Andyho Warhola.. vystava, kterou lze jen doporucit. jsou tam dila, ktera byste warholovi na prvni pohled nepriradili, i kdyz jeho rukopis vlastne uz obsahuji.. vyzival se v pouzivani zlate barvy. predchudcem jeho oblibeneho sitotisku byla technika, kdy tusi malovane obrysy obtiskoval na dalsi vlhky papir.. mezi vetsinou neznamych veci jsme tam videli i barevne kravy a jistou verzi C. polivek -- poprve jsme si vsimli, ze maji ruzne etikety..









prostor vily je taky velice zajimavy, prileha k nemu jeste pomerne rozsahla zahrada, kde jsou rozmistena dalsi vytvarna dila. dolni vystava (rozumej ta o nem-nem historii) je vybavena spickovou technikou (milion stopadesat tisic macu na metr ctverecnich) a nej sou zachody.. zrcadlo na cele plose zachodovych dveri ZEVNITR, takze se clovek celej vidi. fakt divnej pocit. a cernej hajzlpapir. a nejvic designove neprakticky umyvadla.. a vse ladeno do cerne barvy.. veru necekane po celkove svetle navsteve cele vily :)























pak sme zavitali k Einsteinturm od Ericha Mendelsohna, postevene mezi lety 1919 a 1922 slouzici jako observatorium a oznacovane za jednu z mala expresionistickych staveb. to dokazuji zejmena zajimave vylomena okna. cela stavba pusobi jako ponorka, nebot stoji na umelem vrchu, ze ktereho jeste vycuhuji okynka. z fotek jsme si vzdycky predstavovali velkou stavbu nekde na velkem palouku, ale pravda je kapanek jina. stavba stoji v komplexu/parku dalsich meteorolickych observatori a paloucek ma veru maly. navic narozdil od ostatnich staveb v okoli stoji spis v udolicku. to, ze pusobi mensi asi zpusobuje fakt, ze okynka ma mala a v pomene malych odstupech.. bohuzel neni v letnich mesicich pristupna verejnosti, jinak pouze s ohlasenim.






















a vzhledem k tomu, ze jsme jiz meli naspech, tak uz jsme se nestihli podivat k Sansoussi..



ale zajimavejsi asi bude to, kam jsme meli naspech, ze? na klauzury/den otevrenych dveri na umelecke skole ve Weißensee, neco jako nasi umprumce.. kde jsme stravili cele odpoledne, protoue se opravdu bylo na co divat. ale dosli jsme k nazoru, ze technicky jsou tam o skok dal, pze projekty byly casto podporovany ruznymi firmami.. na druhou stranu mi tam prislo dost veci co prezentace tyce  "nedotazenych".. ale jako vesmes pozitivni hodnoceni. a co bylo nejlepsi? samozrejme prace atelieru Leova tatky, kde meli za ukol vyrabet ruzny kacy, aby se co nejlip tocily.. pk tam byly vystaveny tak, aby si s nima lidi mohli hrat a tam sme stravili aspon hodinu a i s odbornym vykladem! :) jo a taky sme tam ziskali uzasny plakaty na zed! uz se tesime, az si je povesime!

pak papu po korejsku (http://core-koreancuisine.blogspot.com/) a pak jsme hostum museli ukazat legendarni kolejni hospudku klub 18 u adama na kolejich, kde jsme zazili karaoke.. ale bohuzel nikdo z nas nebyl ochoten vystoupit :D

a uz se presouvame pomalu ale jiste k nedelnimu programu, kdy jsme tentokrat zavitali vyslovene do srdce berlina! jako prvni totiz prisla navsteva reichstagu, konkretne jeho veleslavne kopule!
pro ty kdo se tam chystaji - je nutne se predem hlasit pres internet - vyplni se formular s osobnima udajema a vysnenou hodinou.. ale po zkusenostech nevadi, kdyz clovek prijde driv/pozdj, na tom nezalezi! jen je dulezite byt vubec nahlasen!

bacha, nej zmrzlina ve meste!! http://www.townster.de/berlin/ort/yoli-frozen-yogurt, vlastni stranky jim nak nefungujou:( jogurtova a clovek si muze vybrat, co k tomu chce.. ruzny ovoce, polevy a buhvicojeste! mnam mlask az za usima!

pak jsme se rozloucili s honzou, danka s nim sla jeste do sammlung boros, o ktere je na tomhle blogu psano jiz nekdy drive. pro pripomenuti http://www.sammlung-boros.de/ - bunkr se soukromou sbirkou soucasneho umeni - opravdu stoji za to! opet nutne se jednoduse pres net prihlasit, otevreno jen  vikendu, mozne jen se skupinovou prohlidkou, ale pruvodci jsou tam uzasni! a my s leem mezitim sroubovali jiz trradicne supliky.. :)

a dalsi kulturni dny tentokrat jiz jen s dankou shrnu v dalsim postu, aby toho tady nebylo moc! brzy nactenou!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen