Donnerstag, 2. Dezember 2010

flughafen tempelhof--

zacal krasny den - 7:00 zvoni budik - venku jeste tma - snih na okne--

v 8:07 nejede planovany autobus - jak jinak-- nasleduje tedy komplikovanejsi cesta pres krumme lanke, ale prekvapive na cas!

teprve se zacinam pomalu probouzet a zacina prohlidka Flughafen Tempelhof--
obrovsky komplex - vsude pusto a prazdno - jen nase skupinka a pani, co nas provazi. Vstupujeme do byvale odbavovaci haly, kde maji stanky i aerolinky, co neexistuji - treba Air Bourbon-- prej se tu tocily filmy. Pasy na zavazadla necinne stoji uprostred.

aur borbon - na co by asi litaly?


 Vychazime ven, na letistni plochu. Vsude bilo, mraz. Obcas projede nejake auto. Alespon nejaka znamka zivota. Nechavame se ohromovat Hitlerovou ideou tribun s vyhledem na letistni plochu s temer nepredstavitelnou kapacitou. Koukame na vytah postaveny do Hitlerovy casti letiste, jeho soukromemu odbavovacimu mistu - ktere ovsem nemel nikdy tu cest vyuzit, nebot letiste nebylo dokonceno pred valkou. Stejne tak chybi nedostavena vez--


Vracime se do haly a ubirame se dolu, do do bunkru, kde byl sklad celuloidovych pasek s filmy neznameho, tajneho obsahu - vse bylo zniceno zvedavymi sovety po obsazeni letiste-- odpalili pancerovy dvere. vsechno se vznitilo a nenavratne zmizelo. Jsou to mista nekolik pater pod zemi (nejhlubeji je 3 a pul patra--).
Vkradame se i do krytu pro lidi - pomalovaneho komickymi postavickami nejakeho nemeckeho a la komiksoveho umelce-- stale hluboko pod zemi.

sklad filmu--
Vytah - z minus tri do plus sest. Najednou se ocitame v chodbe, ktera by jako oku vypadla chodbe v kongresaku-- stoupame jeste o kousek vys a konecne ztuha otevirame dvere na strechu. Vsude spousta snehu - ani ty dvere malem nesly otevrit. Vyhled na zasnezenou plochu. Snezi. Nic neni videt. Jen bilo. Presto je to impozantni--
O fous niz prochazime prostory, ktere byly uzpusobeny pro Amiky - treba velka telocvicna--
O par pater niz vstupujeme do mistnosti, byvale puvodni vstupni chodby, ktera byla ale cca v tretine preklenuta. My se nachazime v te horni casti. Monumentalita nacistickych staveb.

Na zaver se dovidame o nekolika projektech pro dalsi vyuziti letiste, ktere je od 2008 mimo provoz.

vrchni cast chodby--


a ted sup do skoly, do tepla-- v techto dnech by mel vyhlasen zakaz vychazeni z teplych domovu a perin--

4 Kommentare:

  1. Den Ausflug hätte ich auch gerne gemacht! Ich war noch nie in dem Gebäude.

    Willst Du (natürlich nur zu Übungszwecken :) nicht mal auch eine deutsche Blog-Version starten?

    AntwortenLöschen
  2. dann musst du nächstes semestr an der FU an dem berlin-architektur-seminar teilnehmen ;D

    meinst du, dass ich zwei blog schreiben soll? und wann sollte ich lernen? oder vielleich statt live-treffen mit deutschen freunden?:p ich werde darüber noch überlegen--

    AntwortenLöschen
  3. Sim, du hast ein Blog! Schoene Bilder, und danke Googletranslate :)

    AntwortenLöschen
  4. ich bin froh, dass sich jemand über meinen blog freut:) aber, wer bist du, liebe/r Kish?:D

    AntwortenLöschen