Sonntag, 1. Mai 2011

Praha a jeji skvosty / aktualni vystavy

jarni berlinska, ehm, ted vlastne prazska, smrst pokracuje..

do prahy jsem se vydala kvuli vyberu stipendistu GFPS, kteri by v zimnim semestru meli vyrazit do Nemecka. tedy vlastne jednoho stipendisty. A u eto prilezitosti jsem si pobyt o par dni prodlouzila..

na nasem ustavu jsem byla behem jednoho dne asi trikrat, nez se mi podarilo si dohodnout okolnosti bakalarky a exkurze do francie, ketra bude na konci kvetna.. krasnej starej a nemennej chaos. ale mezitim jsme s holkama stihly este kofolu ve svetozoru a videt gabinu asi na 15 minut! cha - oblibenej prazskej minimalismus. ale nakonec se vse zadarilo.

jinak par dni bylo velice kulturnich, praha oplyvala uzasnyma vystavama.. kratky prehled hledejte na konci tohoto postu.

dale se atmosfera nesla v predslavovani mych narozenin jak s rodinou, tak s prateli, coz samozrejme byl krasny duvod, vsechny zase jednou videt.





danka pekla, mnaaaam!!


Alan vykrmoval Pepu..

Jen me Zorka s Majkem trosku vytrestali tim, ze mi darovali flasku na piti s Edwardem z Twighlightu, kteou ted nosim po Berline a strasne se bojim, ze si lidi budou myslet, ze jsem fanda neceho, co ve skutecnosti ani poradn nevim co je. jen pro pripomenuti, tento dar odkazuje na historku ze silvestru, kdy mi neko pri hre napsal na celo prave tohoto mladeho muze a ja vubec netusila, ze existuje, tudiz jsem ho ani uhodnout nemohla. a samozrejme srasne prima setkani - jeste jednou diky vsem, co prisli! :)
ocerneny vojacek bez ruky v pytlicku byl uspesne prevezen na lecbu do nemeckych nemocnic, ac ani nemecti doktori si s jeho nemoci doposavad nevedeli rady.

dalsim skvostnym bodem prazske navstevy byla navsteva maleho (to uz je diskutabilni oznaceni) Vojtiska, zuzky a toma.. vojtisek uz tape, beha, a dovadi - no nskutecny, jak to (i on) utika..

a ted jiz k onem cetnym vystavam:
1) Mutujici medium v Rudolfinu - vystava, na jejimz katalogem jsem stravila predchozich par tydnu. Tudiz jsem se na ni tesila a tusila, co od ni ocekavat. Presto me mile prekvapila a byla jeste lepsi, nez jsem ocekavala. Prece jen mezi reprodukci a originalem je hodne velky rozdil a prave u fotky hraje velkou roli i format, druh papiru/ramovani etc. Takze rozhodne hodnotim jako sehenswert!!!





2) Adriena Simotova tez v Rudolfinu - pace z posledni doby - neskutecny, jak je i ve svem veku neustale neskutecne moderni a progresivni. Neboji se velkych formatu ani zajimavych barev. Hodne velke nadseni!


3) Martin Parr - DOX http://www.doxprague.org/cs/exhibition?46/about
vystava fotografii, na kteou sem se zas az tak netesila, ale musim uznat, ze me necim fakt zaujala... na strankach DOXu se o nem pie: 
Parr se proslavil zejména svými fotografiemi z 80. let zachycujícími běžný život britské střední třídy, které vyvolaly rozporuplné reakce. Od 90. let, kdy díky spolupráci s agenturou Magnum Photos stále více cestuje, se jeho náměty rozšiřují dále za hranice Velké Británie. Věnuje se globálním tématům masové spotřeby, turistiky a komunikace; zkoumá národní charakteristiky a stále se zvyšující uniformitu dnešního světa. Svým přístupem vytváří novou formu současného sociálně kritického dokumentu. 




4) Jirka Kolar v DOXU- http://www.doxprague.org/cs/exhibition?58/about
vystava, kvuli ktere jsem do doxu sla, vzhledem k tomu, ze Kolar laviruje na hranici mezi fotkou a malbou. a rikam mu ANO, pusobi to fakt dobre. a navic dobre, ze vystavili vedle sebe dvema zpusoby ruzne upravenou jednu fotku.
DOX představuje ukázku jeho prací z let 2009 – 2011. Dvacet velkoformátových fotografií pochází z cyklu Williamsburg, pojmenovaného po newyorské čtvrti, kde autor žije. Až v emigraci Kolar vyvinul svou osobitou techniku manipulace fotografie, která spočívá nejen v zasahování do pozitivu malbou a škrábáním, ale také v jeho dalším digitálním zpracování, spočívajícím ve skenování rukodělně pojednaného pozitivu a v jeho zvětšení do potřebné velikosti. 




5) Michal Pechoucek - U zvonu - http://www.citygalleryprague.cz/vystavy.php?page=vystavazvon1
tenhle typek je proste hustej. kazdy patro naprosto jiny a kazdy vyborny! 
hratky s fotkama jsem znala jiz z Futury, ale u zvonu to melo jeste vetsi grady. Podobne logicke a jednoduch hry se mi proste libi. Druhe patro bylo plne vysivanych platen - genialni, jednoduchy a efektni napad. Pechoucek precizne vysiva siluety postav a "obleka je" do realnych kusu obleceni. Obrazy maji casto sexualni namet, ale diky zpusobu zobrazeni nepusobi ani omylem vulgarne, ba naopak. Z dalky linku lidskych tel nevidime, a tim se svym zpusobem skryvaji do skoukromi. tahle vystava u me zabodovala v praze ze vsech nejvic! 



6) Simotova na Kampe - http://www.museumkampa.cz/cs/Vystavy-15.htm
paralelni vystava simotove na kampe s tou v rudolfinu. Tahle ukazuje starsi prace a zas trochu jiny pohled na jeji tvorbu. 

7) fr. vizner v nove sini - http://www.museumkampa.cz/cs/Vystavy-15.htm
proste viznerovo sklo. tluste a elegantni. 

tim je to snad uz vsechno, nic duleziteho snad nebylo zapomenuto a na prahu se bude zas s radosti vzpominat! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen